Dienst Geestelijke Verzorging

Herdenkingsbijeenkomst

Twee keer per jaar vindt in het academisch ziekenhuis Maastricht een herdenkingsbijeenkomst voor ouders van overleden en doodgeboren kinderen plaats. Samen met de ouders/ familie van kinderen, herdenken wij de kinderen, die hier in het ziekenhuis of na ontslag thuis zijn overleden. In april herdenken wij de kinderen, die in het jaar daarvoor in de maanden april tot en met september zijn overleden. En in oktober herdenken wij de kinderen, die in de maanden oktober tot en met maart zijn overleden. Ouders van de kinderen ontvangen ongeveer 6 weken voor de herdenking een uitnodiging. Bij deze uitnodiging zit een antwoordkaart waarop ouders kunnen aangeven, of zij willen dat hun kind herdacht wordt.

Levensboom Levensboom De herdenkingsbijeenkomst wordt georganiseerd door medewerkers van de kinderafdeling, de kinder intensive care, de afdeling neonatologie, de afdeling verloskunde en de disciplines die hier bij de zorg voor kinderen zijn betrokken (artsen, verpleegkundigen, pedagogisch team, medisch maatschappelijk werk, psychologie, Ronald McDonald huis, Dienst Geestelijke verzorging).

De herdenking is een moment om samen met de ouders, familie en vrienden van de overleden kinderen en medewerkers van het ziekenhuis erbij stil te staan, dat kinderen ondanks goede zorg niet konden blijven leven. Het is een aanbod van de betrokken medewerkers aan de ouders, familie, vrienden van deze kinderen. 

De herdenkingsbijeenkomst heeft een algemeen karakter. Ze is dus niet georganiseerd vanuit of voor een bepaald geloof. Ze staat open voor alle ouders, familie en vrienden van een kind - gelovig of niet. De herdenking duurt ongeveer een uur. Om een indruk van de afloop te krijgen, verwijzen wij u graag naar de documenten onderaan deze pagina.

Onderstaande film Wij noemen je naam geeft een impressie van deze bijeenkomsten.

Hieronder staat een gedicht van een moeder geschreven na de herdenkingsbijeenkomst. Misschien dat het gedicht en/of het interview hierboven een hulp voor u kunnen zijn, als u twijfelt, of u naar de herdenkingsbijeenkomst wilt komen.

Gedicht van een moeder als reactie op de herdenking:

Herdenkingsboom Herdenkingsboom Gedenken in het AZM
Daar waar je hoopt beter te worden
Herdenken we onze overleden kinderen   

Ik schrik van het aantal aanwezige
Confronterend het aantal bloemen
Bloemen die onze kinderen vertegenwoordigen

Ouders die hun kinderen verloren
Met ieder hun eigen verhaal
De moed zoeken om weer verder te gaan
Vreemden voor elkaar

Alleen maar toch verbonden
Verbonden door ons grootste gemis  
Onze kinderen hebben gevochten
Zij zijn ons grootste voorbeeld
Hier vinden we de kracht om verder te gaan
Fijn is het om mensen terug te zien
Werknemers die we als mens ontmoeten
Mooie mensen die samen met ons vochten

 

 

Wat vindt u van deze pagina?